Når Pluvia redder fotball- stadioner verden rundt
Pluvia-takavvanningssystemet er installert på en rekke fotballstadioner. Dette gir mening av ulike grunner.
Når det pøser ned, er ikke fotball noe moro – i hvert fall ikke når du står på banen. Imidlertid har mange fotballstadioner et overbygd tilskuerområde; og på mange av dem er Geberit Pluvia takavløpssystem installert. Det holder publikum tørre.
Systemet suger vannet fra taket via slukene ved bruk av undertrykk. Rørene fylles raskt helt med vann. Det skapes en lukket, hurtigstrømmende vannsøyle. Sugekraften genererer høy dreneringskapasitet, så det trengs relativt få sluk på taket. Takket være denne kraften kan vannet renne horisontalt over lengre avstander til nedløpsrørene.
Fordeler for arkitektur og konstruksjon
Ifølge Geberit produktsjef Andreas Mosebach er dette en stor fordel med systemet i stadionbygging. Taket dekker sjelden hele stadion. Banen forblir åpen, vegger er kun på utsiden. Nedløpsrør kan bare installeres der, noe som gjør lengre horisontale rør uunngåelig. “Pluvia er derfor en ideell løsning for stadionbygging.
“I tillegg kommer den høye literkapasiteten til slukene. «Et stadiontak har stor overflate», sier produktsjefen. “Pluvias avløpssystem oppnår høy effekt med lite materiale. Så et helt stadiontak kan dreneres med bare noen få nedløpsrør,“ sier Andreas Mosebach. Dette gjør at systemet krever lite plass og gir stor arkitektonisk frihet, noe som er en viktig faktor ved stadionbygging. “Stadioner er vanligvis arkitektoniske utstillingsstykker.
“Over hele verden er Pluvia i bruk på fotballstadioner. Her er et utvalg.
Allianz Arena, München, Tyskland
Designet av Basel-arkitektene Herzog & de Meuron og åpnet i 2006, regnes Allianz Arena i München som et ikon for moderne stadionkonstruksjon. Det ytre skallet buer inn mot takflaten, nesten 2800 diamantformede luftputer pryder det. Taklasten overføres utover fra 48 ståldragere inn i støttene til den armerte betongkonstruksjonen. Geberit Pluvia takavløpssystem er installert på takhvelvet. Bøybare tilkoblingsrør ble brukt for tilkobling til nedløpsrør.
Baku Olimpiyat Stadyumu, Baku, Azerbaijan
Bakus nasjonalstadion rommer litt over 69 000 tilskuere. Det er en fotballstadion og friidrettsarena i ett. Panelene festet til fasaden skinner i lyse farger og minner dermed litt om Allianz Arena i München. Ståltaket måtte beregnes spesielt for de midlertidige belastningene som vind, men også for nedbøyninger og påkjenninger. På takflaten på stadion sørger Geberit Pluvia for perfekt drenering.
Vodafone Arena, Istanbul, Tyrkia
42 000 tilskuere kan få plass i det nye hjemmet til fotballklubben Beşiktaş. Stadionet ligger på den europeiske bredden av Bosporos med utsikt over Üsküdar-distriktet. Takket være monumentvern er en del av den gamle stadion bevart med sørfasaden og den vestlige hovedinngangsporten. Arkitekten lyktes i å kombinere de gamle komponentene med et moderne konsept. Taket på stadion består av en glassfibermembran belagt med silikon. Pluvia drenerer regnvann fra det ganske flate taket.
Nasjonalstadion Warszawa, Polen
Nasjonalstadion i Warszawa ble bygget for EM i 2012. Det var basert på det eksisterende, men smuldrende Dziesieciolecia Stadium, som ble forlatt for sportsformål i 1988. Byggingen av stadion ble systematisk delt i to deler. Tribunen består av prefabrikkerte betongdeler. Over det er et ståltrådnetttak med tekstilmembran. Innertaket består av et mobilt membranseil som brettes opp over stigningen. Geberit Pluvia-systemet sørger for sikker takdrenering.
Cape Town Stadium, Cape Town, Sør-Afrika
Det sørafrikanske verdensmesterskapet i Cape Town ble opprinnelig bygget med 64 000 seter, og ligger nær Atlanterhavskysten, men også nær sentrum av Cape Town. Stadionet er spesielt preget av det buede laminerte glasstaket. Denne er laget av klart glass i midten, med en emaljert ring på utsiden for å redusere varme og lysintensitet. Taket dreneres via Geberit Pluvia-systemet.