God belysning på badet Planlegger den perfekte belysningen på badet

En tur på badet er det første man gjør om morgenen og det siste man gjør om kvelden før du legger deg. Et bad med en hjemmekoselig atmosfære er den beste måten å få en positiv start på dagen og en avslappende stemning før leggetid. Harmonisk baderomsbelysning bidrar til dette. Vår guide kan hjelpe deg med å finne riktig belysning til ditt bad.

Hva betyr kelvin, Ra, lumen og lux? 

Belysning er en viktig del av interiørdesign og kan ha en betydelig innvirkning på atmosfæren og stemningen i et rom. Fargetemperatur, fargegjengivelse, lysstyrke og belysningsstyrke spiller alle en viktig rolle her.

Illustrasjon av fargetemperatur med forskjellige kelvin-verdier (© iStock.com/SuriyaKK)

Fargetemperatur (kelvin) – hvor varmt eller kjølig lyset er

Fargetemperaturen definerer hvordan lysets farge oppfattes. Den spesifiserer hvor varmt eller kjølig lyset fremstår og måles i kelvin (K). Jo høyere kelvinverdien er, desto kjøligere virker lyset (blåaktig). I mellomtiden oppfattes lavere kelvinverdier som et varmere lys (gulaktig). For eksempel har konvensjonelle lyspærer en fargetemperatur på rundt 2700 K, noe som gjør at de virker varmere og med en gulaktig tone. I motsetning til dette har dagslys en fargetemperatur på mellom 5000 og 6500 K og fremstår kjøligere med en blåaktig tone.

Ulike lysstemninger på badet med Geberit ComfortLight lyskonsept (© Geberit)

Generelt skilles det mellom ulike kategorier av hvitt lys:

  • Varm hvit har en fargetemperatur på under 3300 K og genererer varm, hjemmekoselig belysning. Det brukes ofte i oppholdsrom, som soverom, stuer eller korridorer.
  • Nøytralhvit eller universalhvit har en fargetemperatur på mellom 3300 og 5300 K og genererer et behagelig sterkt lys som brukes i arbeidsområder, som kontorer, skoler og biblioteker.
  • Kjølig hvit eller dagslys hvit har en fargetemperatur på over 5300 K og genererer et kjølig, blåaktig lys som ofte brukes i operasjonssaler, laboratorier, industrianlegg og andre steder hvor økt konsentrasjon og oppmerksomhet kreves.

Fargegjengivelse (Ra-verdi)

Fargegjengivelse er relatert til hvor naturlig fargene på objekter vises under visse lysforhold. På badet er dette spesielt viktig når du ser deg i speilet for å vise naturlige hud- og hårtoner og fargen på klær eller sminke.

Dette er representert av Ra-verdien, også kjent som CRI (Colour Rendering Index). På en skala fra 0 til 100 spesifiserer den hvor nøyaktig en lyskilde gjengir fargene på objekter sammenlignet med naturlig dagslys. Jo høyere verdi, desto nærmere er de gjengitte fargene originalen. En Ra-verdi på 100 tilsvarer fargegjengivelse som oppnås med naturlig dagslys. Ved lavere Ra-verdier ser fargene forvrengt eller endret ut. Samlet sett bidrar en høy fargegjengivelse til å skape en naturlig, hyggelig atmosfære i rommene.

Vårt tips: Verdier på 80 Ra og over er et godt referansepunkt for interiør. På badet anbefales en verdi over 90 Ra for naturlig gjengivelse av hudtoner.

Illustrasjon viser hvordan lys reflekteres fra overflater og oppfattes av det menneskelige øyet (© Tribecraft). Lyset fra lyspæren stråler i alle retninger; hvor lyst det er uttrykkes i lumen. Når lyset treffer en overflate, omtales det som illuminans, som måles i lux. Det menneskelige øyet oppfatter lysets farge - enten det er mer gulaktig eller blåaktig. Denne fargetemperaturen er angitt i Kelvin.

Lysstyrke (lumen)

Lumen (lm)-verdien indikerer hvor lys en lyskilde er. Jo høyere lumenverdi, jo sterkere lys.

Belysningsstyrke (lux)

Belysningsstyrke definerer hvor mye lys som faller på en bestemt overflate i en viss avstand fra lyskilden, og måles i lux (lx). Jo høyere lux-verdien er, desto klarere og mer intens blir belysningen på den respektive overflaten. Lux-verdien er viktig for å sikre at belysningen i et rom er tilstrekkelig lys og snill mot øynene.

Vårt tips: Belysningsstyrke og lysstyrke er sterkt påvirket av de omkringliggende veggene, deres tekstur og farge. Der det er mulig, se alltid på en belysningsløsning i en realistisk sammenheng med passende baderomsstørrelse, veggfarger og materialer.

Tips for optimal belysning på badet 

Tips 1: Blanding av direkte og indirekte belysning

Interiørdesignere prøver å finne en god balanse mellom direkte og indirekte belysning på badet.

  • Direkte belysning: Lamper med fokusert lysstråle genererer direkte belysning. Dette fremmer dannelsen av skygger (hvis den kommer ovenfra). Direkte belysning genererer imidlertid også høye kontraster og dermed ugunstige skygger i noen tilfeller.
  • Diffus belysning: Diffus belysning oppstår når en lysstråle filtreres eller spres av en skjerm eller skygge.
  • Indirekte belysning: Ved indirekte belysning reflekteres lyskilden av en gjenstand eller vegg. Både diffus og indirekte belysning fordeler lyset jevnere, men gir kun matt belysning ved bruk alene.

Tips 2: Kombiner mellom fem og syv lyskilder

En kombinasjon av flere lyskilder anbefales for å skape balansert belysning for ulike aktiviteter. Hvor mange avhenger av størrelsen på rommet, typen og intensiteten til ønsket belysning og individuelle krav.

Den svenske interiørdesigneren Frida Ramstedt laget «5 til 7-regelen» i forbindelse med belysning. Hun mener at hvert rom bør ha mellom fem og syv lyskilder. Noen anbefaler til og med opptil ni kilder. Et annet av hennes tips er å bruke lys fra ulike kategorier.

På badet anbefales en kombinasjon av følgende belysningstyper:

  • Hovedlys: Fordeler lys rundt i hele rommet, for eksempel taklys, baderomsspeil med belysning eller speilskap med belysning.
  • Møbellys: Fremhever interessante elementer og skaper en følelse av atmosfære, for eksempel belysning av åpne møbelområder eller belysning under møbler.
  • Atmosfærisk lys: Brukes hovedsakelig til dekorative formål, for eksempel spotlights rettet mot en gjenstand, eventyrlys eller stearinlys.
  • Utstyrslys: Sanitærprodukter med integrerte lyskilder som tilbyr tilleggsfunksjoner, for eksempel betjeningsplater med orienteringslys som aktiveres så snart noen nærmer seg toalettet.
Grafikk viser de forskjellige opplyste sonene på badet ved WC, servanten og dusj (© Tribcraft)

Flere lyskilder brukt i baderomsdesign:

  • Belysning av møbelinteriør, for eksempel skuffelys
  • Opplyst forstørrelsesspeil
  • Indikatorlamper som viser enhetens status

Badet på bildet lyser opp rommet og speilbildet optimalt ved kombinasjonen av direkte og indirekte lyskilder. Speilskapet med belysning brukes som hovedlampe på badet. Et baderomsspeil med belysning er også mulig. Nisjelys i speilskap og dusj lyser elegant opp de brukte plassene. Belysning i betjeningsplaten og under toalettet og baderomsmøblene er et arkitektonisk høydepunkt og bidrar også til den hjemmekoselige atmosfæren.

Geberit løsninger for harmonisk baderomsbelysning 

Baderomsbelysning fra Geberit bruker lyskilder for å skape harmonisk belysning og optimale lysforhold for en rekke ulike krav. Baderomsproduktene dine blir en lyskilde som kan skreddersys til din daglige baderomsrutine.

Fordelene med Geberit ComfortLight lyskonsept:

  • Sanitærprodukter og baderomsmøbler med Geberit ComfortLight viser frem rommet og tilbyr perfekt belysning når som helst på dagen.
  • Justerbar lysstyrke og lyse farger sørger for en feel-good-faktor på badet.
  • De tilkoblede lyskildene kan styres samtidig og perfekt koordinert ved et knappetrykk.

Naturlig lysstemning med ComfortLight

Light has a significant impact on our well-being. White, bright light wakes us up, while subdued, warm light has a relaxing effect. Sanitary products and bathroom furniture with Geberit ComfortLight impress by coordinating the colour temperature and brightness: in continuous dimming, bright light becomes automatically cooler and darker light warmer. This creates natural lighting conditions for bathroom routines and a homely atmosphere in the room. Mer informasjon om Geberit ComfortLight finner du på vår nettside.

Oppdag mulighetene med Geberit ComfortLight 

Mann og kvinne i perfekt opplyst bad med Geberit ONE baderomsmøbler, servant og toalett (© Geberit)
Vennligst velg et infopunkt i bildet

Hva bør jeg passe på når jeg skal velge lys på badet? Ekspert tips

Lysekspert Andreas Janser i lyslaboratoriet ved Geberit hovedkvarter i Rapperswil-Jona, Sveits (© Geberit)

Produktsjef og elektriker Andreas Janser spilte en stor rolle i utviklingen av Geberit ComfortLight-lyskonseptet. Han og kollegaen jobbet hardt for å oppnå optimal baderomsbelysning i lyslaboratoriet ved Geberit hovedkvarter, som er utstyrt med flyttbare vegger og tak, servanter, toaletter, møbler og glassskillevegger. Her er eksperten på plass for å gi noen tips om baderomsbelysning.

Nyhetsbrev Meld deg på nå

Hold deg oppdatert 


Nyhetsbrevet vårt gir deg nyttig kunnskap og gode tips om hvordan badet ditt kan gjøre livet ditt enklere.

Les lignende innlegg